понеділок, 11 грудня 2017 р.

Робот Софія. На скільки вона розумна?



Однією з найгостріших тем, що обговорюються на Web Summit 2017 у Лісабоні, є розвиток штучного інтелекту. Зміни відбуваються так швидко, що люди втрачають відчуття контролю над ситуацією. Все частіше лунають застереження, що роботи стануть неконтрольованими і почнуть завдавати шкоди людям. Розробники ж наголошують, що роботів створюють для того, щоб полегшити життя тим самим людям.

Страхи і перспективи набувають вкрай реальних рис, коли одним із доповідачів конференції стає справжній робот на ім'я Софія. 

Софія – це найновіший і найсучасніший робот, якого створила компанія Hanson Robotics. Доктор Хенсон, засновник компанії, прагнув продукувати геніальні машини, які будуть розумнішими за людей і зможуть навчитися творчості, співпереживанню та співчуттю – трьом якостям, які притаманні лише людям. Хенсон вважає, що ці риси необхідно розвивати у штучному інтелекті для вирішення світових проблем, які люди не здатні розв'язати самостійно.




Свою зовнішність вона отримала від Одрі Хепберн (американська акторка, одна з найвідоміших в минулому столітті. – Mind). Шкіра на вигляд та дотик дуже схожа на справжню. Софія вміє блимати очима та повторювати вираз обличчя свого співрозмовника. Наразі вона має лише тулуб, тому не може пересуватися самостійно, але у Hanson Robotics обіцяють найближчим часом оснастити її ногами.

Софія – дуже медійний робот, вона постійно спілкується з пресою, виступає на телебаченні, співає на концертах та знімається для обкладинок глянцевих журналів. Творець Софії назвав її саме так, бо це ім’я означає «мудрість».

Насправді Софія – це тип робота, а не конкретний зразок. Наразі Hanson Robotics створили 12 роботів «Софія», 10 з яких – лише за останній рік. Першу Софію активували 19 квітня 2015 року. Кожен з екземплярів має приставку до імені з порядковим номером. Наприклад, Web Summit 2017 відвідала Софія Четверта – та сама, що зовсім нещодавно отримала громадянство Саудівської Аравії. Творці Софії запевняють, що кожна з них унікальна і вони з легкістю можуть їх розрізнити.

3 коментарі: